Gázbiztonság technikai szemle

Szükséges LPG és CNG üzemű járművek, illetve gázrendszerrel rendelkező lakókocsik műszaki vizsgáztatásához (30 napig érvényes).

Gázbiztonsági szemle (tanúsítás), mely kiterjed a gázüzemanyag-ellátó berendezés egyes részegységei:

  • azonosítására, valamint a gépjárműhöz engedélyezettel történő megegyezőség vizsgálatára,
  • gépkocsiban való elhelyezésének és rögzítésének a beszerelési utasítás, valamint a külön jogszabály előírásai szerint megfelelőség vizsgálatára,
  • csatlakozási pontjai és szerelvényei sérülés- és szivárgásmentességének vizsgálatára, működési próbájára.
  • 5/1990 KöHÉM rendelet 20/A. § (1) szerint a gázüzemű jármű minden egyedi hatósági vizsgálata során be kell mutatni a gáz-üzemanyag-ellátó berendezés megfelelőségét igazoló, 30 napnál nem régebben kiállított tanúsítást. A tanúsítást a gáz-üzemanyag-ellátó berendezés javítására – a Műszaki-Biztonsági Főfelügyelet által – alkalmasnak minősített gépjárműfenntartó szervezet nevében, a gépjárműfenntartó szervezet vezetője által felhatalmazott dolgozója – a külön jogszabály szerint elvégzett gázbiztonsági szemle alapján – állítja ki.

    A gáz üzemanyag-ellátó berendezést csak meghatározott gépjárműfenntartó szervezet javíthatja. A gázüzemű jármű hatósági engedélye legfeljebb a gáztartályhoz kiállított megfelelőségi tanúsítvány érvényességéig terjedő időre érvényesíthető.

    A 35/2004 GKM rendelet és 30/2006 GKM rendelet szerint ,, A gázüzemű jármű gáz üzemanyag-ellátó berendezésének jóváhagyási jellel ellátottnak kell lennie, továbbá a járműbe történő beszerelésének és állapotának a külön jogszabályban meghatározottak szerint tanúsítottnak kell lennie.’’ A rendelet alkalmazási köre a gázüzemű közúti járművek és munkagépek üzemanyag-ellátó berendezésébe épített, az üzemben tartó által tölthető autógáztartály időszakos ellenőrzésére terjed ki. Ezért „A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet „ alapján gázüzemű szemlét kell végezni a gázüzemű járműnél a Felügyelőség az általa nyilvántartásba vett szervezeteknél.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.